Bal

Ahmet Yüksel / Bal Üreticisi
1980 'li yıllardan beri 40 yıldır arıcılık yapan Ahmet Yüksel, balın adeta üretici profesörü olmuş durumda .  Yüksel, balın kalitesinde maalesef ki herkesin anlayamayacağı bir zaman gelmişiz ama olsun biz kendi düzenimizi ve bildiğimizi yaşamaya devam edecek ve doğal bir bal üretmeye devam edeceğiz diye duygularını dile getiriyor. Arıcılık başka bir duygudur resmen doğayı yaşarsınız ve sizi huzura götürür. Yaşadığınız o güzel ve kutsal huzurlu doğanın tadını inan bozmak istemezsiniz.
Yüksel, arıların kış mevsiminde yapay beslenmemesi için elde ettikleri balın %40 'nı arılara bıraktıklarını belirtti. Şeker ile beslemiyor musunuz sorusuna ise onlara iyi bakmazsam onlarda bana bakmaz, doğa ile oynamaya gelmez cevabını verdi.


Basra Böceği:
İlginç Bir Konu İse Basra Böceği, Yaşamını tamamen çam ağaçlarında geçiren, çamın kendi suyundan beslenen bir böcek türüdür. Kış sonu ve ilk bahar başlangıcı mevsimlerinde kızılçamların kabuklarının arasına pamukçuklar yapıp yumurtalarını bırakıp yaz mevsimi sonu ve son bahar mevsimi başlangıcına kadar olan süreçte büyüyen Basra Böcekleri çam ağacının özsuyunu emerek “bal çiği” de denilen bir sıvı salgılarlar. Bal arıları ise tek tek topladıkları bal çiğlerini enzimleriyle sindirip petek gözüne koyuyor ve olgunlaştırıyor. Ahmet Yüksel, İşte bu bilgiler de çok bilinen bir bilgi olmadığını sadece konu ile ilgilenenlerin bazılarının bildiğini anlattı.

Propolis
Ahmet Yüksel, Propolisi nasıl elde ettiklerini kısaca şöyle anlattı;
Arılar Propolisleri yani çeşitli bitkilerin değerli tomurcuklarını ayakları ile toplarlar ve yuvalarına getirirler işte tam o esnada yani kovanlarına girmesi esnasında ufak bir tuzak kurarız. Kurulan tuzak elek gibi bir şeydir arılar onu geçirmeye çalışırken ayaklarından düşürürüler ve o esnada arılar kovanlarına girmiş olurlar bizde Propolisleri toplarız.

Mutfak Ailesi