c
Lütfen Resimleri yazının başında ve sonunda inceleyiniz
bu resimler bir otelin büfesinden yemek için alınıp sonrasında tüketilmeyen artıklarının resimleridir
yazımda kimseyi ve hiç bir oteli zan altında bırakmak amacında değilim
Dünya hızla büyürken hızlı nüfus artışı ve hızlı tüketim beraberinde geliyor. Dünyanın bir çok yerinde inşaat sektörü bu gelişime ayak uydururken yaşam alanlarında yapılan beton bina ve benzeri yapılar sonuç olarak hayvancılığa ve çiftçiliğe dolaylı olarak zarar vermekten geri duramıyor.
Bu süreçte insanoğlu hayatını çok hızlı yaşarken kısa sürede bir çok şeyi yapma çabası içine girip aynı anda bu işleyişlerin kolay olması adına sürekli çözüm arayışında ilerlerken hızlı hayatın getirmiş olduğu stresten uzaklaşmak, beyinsel ve bedensel olarak rahatlamak için tatil planlamaları vazgeçilmez oluyor. Tatilcileri kendi işletmelerine ağırlamak isteyen turizmcilerin büyük bölümünü oluşturan Oteller rekabet ortamında müşterileri tarafından tercih edilmesi adına en iyi hizmeti sağlamak için çeşitli sistemler geliştirirken HER ŞEY DAHİL sistemi maalesef ki her ne kadar ilk zamanlar iş yapma imkanı sağlıyor gibi gözükmüş olsa da sonrasında bu yolun çok doğru olmadığı ve bir çok açıdan maddi ve manevi sıkıntıların yük oluşturulduğu görüldüğünün kanaatindeyim. Her Şey Dahil sistemi otellerin çoğunda insanların yemek bulabilme olanak saatleri aralıksız 19 saati buluyor neredeyse yemeksiz geçen saat 5 saat kadar kısa bir süre, dolayısıyla ortam psikolijisindende kaynaklı olarak yemek tetikleyicisi varmış gibi, nasıl olsa her şey bedava mantığı ile yenilmeyecek kadar yiyecek, içilmeyecek kadar içki tükteilmekte. Bu hizmetlerin sağlanması için üç vardiya personel ve 24 saat ise iklimlendirme ve ışıklandırma için elektrik israfı, içki israfı i, yemek israfı ve beraberinde gelen temizlik hijyen den tutun bir çok alt yapıda kullanılan envanterler israfı ise cabası.
Her şey dahil sisteminde aslında aslında o kadar çok olumsuz yan etken var ki sıralamaya kalksak yazı boyutu blog yazısından çok mini kitapçığa dönüşebilir diye düşünüyorum.
işletmeciler ve yöneticiler istese de istemese de maliyeti kurtarmak için zaman zaman kaliteden ödün vermek zorunda kalabiliyorlar. İşte bu yaşanan tüm olayların içinde ve arka planında diğer sistemlerde ara ara olsa da HER ŞEY DAHİL' de tüketiminin, psikolojik olarak bazen insanlık adına utanç verici boyutlara ulaştığı hatta tüketilemeyen yiyeceklerin fazla fazla çöpe dönüştüğü ve insanların açlık düzeyinde maaşlara çalıştırıldığı bir zaman diliminde çok can yakıcı bir durum olarak gözlerimizin önünde olması biz aşçıları çok üzmektedir. Bizler her ne kadar bunu aşmak için formüller arayışı ve işleyişi içinde olsak ta üzgünüm ki bana göre bozuk düzene formül değil düzeni, yani HER ŞEY DAHİL' i kaldırmak en doğrusu.
Chef - Erdoğan ATABAY
Çok haklısınız...Bu kadar aç insan çöpten ekmek toplarken....Askari ücretle evine 250 Gr kıyma &et alamıyorken ...Otele gidebilme imkanı bulmuş vatandaşın' para verdim ...tabii ki yicem imkanlarından faydalanacagim mantığıyla yaklaşıyor olmasindan kaynaklanıyor...Herşeyin başı eğitim diyoruz ama /80 zaten eğitimli ....Bu tür yazıları okurken israf hakkında atıp tutarlar....O büfelerin başındayken sadece aç gözlerini duyurmayı,verdikleri otel parasını o doldurdukları tabakalardan düşmeyi düşünürler...Atılan ,israf olan yiyecekleri ve aç insanları kimse düşünmez...😔😔